Na Valentína upečte svojej láske sladký loupák s makom

 

Valentín – sviatok zamilovaných sa nesie v znamení romantických želaní, kvetov a drobných darčekov. Môže však byť aj o sladkostiach a dobrotách. Veď každý predsa vie, že láska prechádza žalúdkom! Čo tak tento rok svoju drahú polovičku prekvapiť čerstvo upečeným makovým loupákom a servírovať ho spolu s voňavou kávou priamo do postele?

Stavíte na klasiku alebo odľahčenú verziu receptu?

Aby sme vám pečenie uľahčili, dali sme dohromady naše tri najobľúbenejšie recepty. Môžete si vybrať klasický recept, recept na fitness či odľahčenú verziu alebo upiecť vegánsky loupák s makom, teda bez použitia akýchkoľvek živočíšnych produktov. Pri pečení nezabudnite na praktických a zároveň štýlových pomocníkov, ako sú kuchynské chňapky a kuchynské utierky. Kvalitná chňapka zabráni popáleniu a pod čistou utierkou cesto pekne vykysne.

Loupák

Sladký loupák s makom – klasická verzia

Ingrediencie:

  • 20 g čerstvého alebo sušeného droždia
  • 4–5 lyžíc kryštálového cukru
  • 400–500 g hladkej múky
  • 200–250 ml vlažného mlieka
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 70 g rozpusteného masla
  • štipka vanilky (možno vynechať)
  • 1–2 rozšľahané bielky na potretie
  • mletý mak na ozdobu

Postup: Z časti mlieka, droždia a štipky cukru nechajte vzísť kvások. Hotový kvások zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte cesto. Cesto nechajte približne hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Rozdeľte na cca 10 častí a nechajte 20–30 minút kysnúť. Potom bochníky rozvaľkajte na placku a zrolujte do tvaru loupáka. Plech vyložte papierom na pečenie, cesto prikryte utierkou a nechajte ešte aspoň pol hodiny kysnúť. Rúru predhrejte na približne 180 °C. Pred vložením do rúry loupáky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom. Pečte 15 až 20 minút.

Makový loupák zo špaldovej múky – zdravšia varianta

Ingrediencie:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 30 g trstinového či kokosového cukru
  • 250 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 70 g vlažného mlieka
  • 1 BIO vajce
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • štipka himalájskej či klasickej soli
  • 1–2 rozšľahané bielky na potretie
  • mletý mak na ozdobu

Postup: Zmiešajte múku s droždím a soľou. Vytvorte jamku, do ktorej pridajte vajce, olivový olej a cukor. Postupne premiešavajte sypké ingrediencie s tekutými a riedte vlažným mliekom. Dôkladne premiešajte a nechajte prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Potom pokračujte ako pri klasickom recepte.

Domáci vegánsky loupák s makom

Vegánsky loupák

Ingrediencie:

  • lyžička sušeného droždia
  • 50 g trstinového cukru či iného sladidla
  • 250 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 125 g vlažného mandľového alebo iného rastlinného mlieka
  • 50 g repkového oleja
  • štipka soli
  • štipka mletej vanilky (možno vynechať)
  • lyžička čakankového sirupu
  • mletý mak na ozdobu

Postup: Zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilku a droždie. Vlažné rastlinné mlieko a olej pridajte k suchým ingredienciám. Vymiesite cesto, poprášte ho múkou a zakryté kuchynskou utierkou ho nechajte aspoň hodinu kysnúť. Pokračujte ako pri klasickom recepte.

 

Kam ďalej?

Doplnky do kuchyneDoplnky do kuchyne Utierky a chňapkyUtierky a chňapky Úložné boxyÚložné boxy