Recepty

Osviežujúca domáca zmrzlina
 

Ingrediencie

  • 2 šálky smotany na šľahanie (33-36% tuku)
  • 1 šálka mlieka
  • 3/4 šálky cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Príchute podľa vášho výberu: čerstvé ovocie (jahody, maliny, banány), kúsky čokolády, orechy, karamel, káva alebo ďalšie obľúbené prísady
zmrzka

Dobrá správa pre všetkých milovníkov zmrzliny! Dnes vám prinášame recept na domácu zmrzlinu, ktorá je nielen chutná, ale aj ľahko pripraviteľná priamo z pohodlia vašej kuchyne. S týmto receptom si môžete užiť lahodný dezert plný sviežich prísad a svoje obľúbené príchute,, ktoré si sami vyberiete. Tak poďme na to a urobme si vlastnú zmrzlinu doma!

Postup

1. Príprava zmesi:

Vo veľkej miske zmiešajte smotanu na šľahanie, mlieko, cukor a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

2. Voľba príchutí:

Pokiaľ chcete pridať príchuť do zmrzliny, rozhodnite sa, ktorú prísadu chcete použiť. Môžete použiť čerstvé ovocie (ako jahody, maliny, banány - rozmixované na kašu), kúsky čokolády, nasekané orechy, karamel, jedlé oleje (ako je mätový alebo pomarančový) alebo akýkoľvek iný obľúbený prísadok.

3. Pridanie príchute:

PPridajte vašu vybranú prísadu do zmesi zmrzliny a dobre premiešajte, aby sa rovnomerne rozložila. Množstvo príchute môžete upraviť podľa vašich preferencií.

4. Zmrzlinový strojček:

Nalejte zmes do zmrzlinového strojčeka a postupujte podľa inštrukcií výrobcu, kým sa zmrzlina nezahustí a nezíska krémovú konzistenciu.

5. Ručná metóda:

Pokiaľ nemáte zmrzlinový strojček, môžete zmes zmrzliny naliať do plytkej misky a nechať ju zamrznúť. Každých 30 minút ju vytiahnite z mrazničky a dôkladne premiešajte vidličkou, aby ste zamedzili tvorbe kryštálov. Opakujte tento postup, kým sa zmrzlina nezahustí.

6. Servírovanie:

Po dosiahnutí požadovanej konzistencie môžete zmrzlinu servírovať do mrazivých nádob alebo do zmrzlinových pohárov. Ozdobte svoju zmrzlinu ďalšími kúskami ovocia, orechy alebo čokoládou, ak chcete.

7. Uchovanie::

Pokiaľ nepojete celú zmrzlinu naraz, môžete ju uložiť do mrazničky vo vhodnej nádobe. Pred servírovaním nechajte zmrzlinu na chvíľu povoliť, aby bola ľahšie lyžicou.

Takto jednoducho si môžete pripraviť domácu zmrzlinu s vašimi obľúbenými príchuťami!

Poctivý domáci chlieb
 

Ingrediencie

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 7 g suchého droždia
  • 10 g soli
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica olivového oleja (voliteľné)
chléb

Doma upečený chlieb je nielen skvelou pochúťkou, ale aj plní vašu kuchyňu lahodnou vôňou a urobí váš stôl ešte útulnejším. S týmto receptom sa vám podarí pripraviť dokonalý chlieb plný chutí a vôní priamo z pohodlia vašej kuchyne.

Postup

1. Príprava kvásku:

Vo veľkej miske zmiešajte suché droždie so 100 ml vlažnej vody a nechajte 10-15 minút odpočívať, kým sa nevytvorí pena.

2. Pridanie soli a múky:

Pridajte do misky s kváskom soľ a postupne prisypávajte múku. Pomaly prilievajte zostávajúcu vlažnú vodu a hneťte cesto, kým nedostanete hladké a elastické cesto.

3. Vypracovanie cesta:

Preložte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a hneťte ho asi 10-15 minút, kým sa nestane hladkým a pružným. Prípadne pridávajte múku, pokiaľ je cesto príliš lepkavé.

4. Prvé kysnutie:

Vložte cesto späť do misy, prikryte utierkou a nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote asi 1-2 hodiny, alebo pokiaľ sa zdvojnásobí objem.

5. Formovanie chleba:

Po vykysnutí cesta ho znova vypracujte na pracovnej ploche a vytvarujte ho do tvaru chleba podľa vašich preferencií.

6. Druhé kysnutie:

Položte tvarovaný chlieb na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ho ešte kysnúť asi 30-60 minút, alebo kým sa zdvojnásobí objem.

7. Predhriatie rúry:

Počas druhého kysnutia predhrejte rúru na 220°C.

8. Pečenie:

Pred pečením môžete chlieb prekrojiť nožom na povrchu a môžete ho potrieť olivovým olejom pre chrumkavú kôrku. Potom dajte chlieb do predhriatej rúry a pečte ho asi 25-30 minút, alebo kým nie je zlato hnedý a zaznie dutý zvuk, keď sa klikne na spodnú časť. Chlieb môžete tiež posypať soľou, rascou alebo ďalším korením podľa vášho výberu.

9. Chladnutie a servírovanie:

Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, kým ho pokrájate a podáte. Užite si ho s maslom, džemom alebo vašimi obľúbenými syrmi.

Takto si môžete pripraviť skvelý domáci chlieb plný chutí a vôní!

Bezkonkurenčný banánový chlieb
 

Ingrediencie

  • 3 banány
  • 150 g cukru
  • 180 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 veľké vajcia
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 75 g nasekaných orechov alebo čokolády na ozdobenie (voliteľné)
bananabread

Tento banánový chlebík si vychutnáte ako studený tak teplý, doporučujeme podávat například s tvarohom alebo jogurtom, skvelý však bude aj so zmrzlinou alebo preliaty čokoládou. Banánový chlebík je skvelý ako na raňajky, tak ako dezert k poobedňajšej káve.

Postup

1. Predhrejte rúru a pripravte formu:

Predhrejte rúru na 175 °C a pripravte formu na pečenie tým, že ju vymažete maslom alebo olejom a vysypete trochou múky alebo použijete papier na pečenie.

2. Príprava banánovej zmesi:

Ošúpte banány a roztlačte ich vidličkou v hlbokej miske. Pridajte cukor, olej, vajcia a vanilkový extrakt. Dôkladne premiešajte, kým nedostanete hladkú zmes.

3. Príprava suchých ingrediencií:

V druhej miske zmiešajte hladkú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ. Táto zmes suchých ingrediencií pripraví základ pre cesto chleba.

4. Spojenie mokrých a suchých ingrediencií:

Pridajte suché ingrediencie do misky s banánovou zmesou. Pomaly ich vmiešajte dohromady, kým nedostanete hladké cesto. Je dôležité nepremiešať cesto, aby banánový chlieb bol pekne vláčny.

5. Prípadné pridanie orechov alebo čokolády:

Pokiaľ chcete do chlebového cesta pridať nasekané orechy alebo čokoládu, môžete ich teraz vmiešať do cesta.

6. Naliatie cesta do formy:

Nalejte pripravené cesto do formy na pečenie a vyrovnávajte povrch lyžicou.

7. Pečenie:

Dajte formu s cestom do predhriatej rúry a pečte 50-55 minút, alebo kým nevyjde suchý špajlik po vložení do stredu chlebíka. Pečenie čas sa môže líšiť v závislosti na vašej rúre, takže pravidelne kontrolovať stav chlebíka.

8. Chladenie a servírovanie:

Po upečení nechajte chlebík vychladnúť v miske a potom ho vyberte z formy. Podávajte teplý alebo studený a užite si ho ako chutnú desiatu alebo dezert!

Banánový chlieb je dokonalou kombináciou vláčneho cesta s intenzívnou chuťou zrelých banánov, ktorá vám zaručene zlepší náladu každý deň!